Odpowiednio skomponowana dieta jest niezwykle ważna dla utrzymania prawidłowej kondycji organizmu i dobrego samopoczucia. Dostarcza nie tylko cennych minerałów i witamin, ale pozwala zachować równowagę dostarczanych składników odżywczych. Jest to bardzo ważna kwestia dla sportowców, których organizmy są narażone na wzmożony wysiłek.
W procesie budowy masy mięśniowej niezwykle ważne jest dostarczanie składników budulcowych, czyli białek. Najlepsze są białka pełnowartościowe, pochodzące z chudego drobiu, mięsa czy ryb. Doskonale spisują się również białka pochodzące z mleka i jego przetworów. Białka pochodzące z roślin są pozbawione choć jednego aminokwasu, a tym samym nie pełnowartościowe. Wyjątek stanowi soja, która dostarcza białka pełnowartościowe.
Tłuszcze w diecie sportowca również są bardzo ważne i stanowią poważne źródło energii. Należy jednak zwracać baczną uwagę na to, by włączać w jadłospis tłuszcze wartościowe, najlepiej pochodzenia roślinnego. Niezwykle ważne w diecie każdego człowieka są nienasycone kwasy tłuszczowe.
Węglowodany pokrywają ok. 50-60% zapotrzebowania energetycznego. Sportowcy powinni włączyć w dietę węglowodany złożone, bogate w błonnik, który oczyszcza układ trawienny.