W celu zoptymalizowania wyników, osoby uprawiające sportu polegające na budowaniu masy mięśniowej, przyjmują suplementy i odżywki diety. W połączeniu z regularnym treningiem, w odpowiedni sposób obciążającym poszczególne partie mięśni, przyjmowanie tych preparatów znacznie ułatwia osiągnięcie celu. Jedną z grup takich suplementów są odżywki węglowodanowe, zwane popularnie Carbo. Skrót ten wziął się od angielskiego słowa, określającego właśnie węgiel, czyli jeden z podstawowych pierwiastków wchodzących w skład białek.
Preparaty te wpływają na zahamowanie procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Dzięki temu komórki szybciej się regenerują, jednocześnie wydalając z siebie szkodliwe produkty przemiany materii powstałe w trakcie intensywnego wysiłku. Pozwala to, na optymalny przyrost masy mięśniowej, a jednocześnie osoba ćwicząca nie odczuwa bólu, czy spadku siły w tych tkankach.
Łatwo przyswajalne węglowodany, zawarte w składzie odżywek Carbo sprawiają, że w szybkim czasie po ich spożyciu rośnie we krwi poziom glikogenu. Substancja ta jest podstawowym „paliwem”, zużywanym przez mięśnie w trakcie długotrwałego i intensywnego wysiłku. Z tego też powodu, niektórzy sportowcy przyjmują ten typ odżywek, nie tylko po zakończeniu ćwiczeń, lecz także w ich trakcie pomiędzy seriami.
Odżywki Carbo nie są jednak wyłącznie przeznaczone dla osób, których celem jest jedynie zbudowanie okazałej masy mięśniowej. Sportowcy, reprezentujący dyscypliny w których ważna jest wytrzymałość mięśni również chętnie je zażywają. Kolarze, czy też biegacze, rozwijają mięśnie w celu korzystania z ich siły, lecz także wytrzymałości. Spalanie węglowodanów, w procesach trawiennych, wiąże się z uwolnieniem dużych ilości energii, tak niezbędnej na trasie wyścigu. Dodatkową zaletą tego rodzaju odżywek jest fakt, iż w przeciwieństwie do tradycyjnego jedzenia nie zalegają w żołądku, a przez to nie powodują uczucia ciężkości. Procesy trawienne powoduję, że krew odpływa do żołądka, a przez to w mniejszym stopniu zaopatruje mięśnie w tlen.