Węglowodany odgrywają niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, często są źródłem większości składników odżywczych dostarczanych w ciągu dnia. Dzięki nim mamy energię i siłę do działania. Osoby intensywnie trenujące również doceniają ich energetyczne właściwości.
Ważne jednak jest to, by umieć odróżnić dwa zasadnicze typy węglowodanów. Węglowodany łatwo przyswajalne, czyli glukoza, sacharoza i inne cukry, są przydatne, gdy szybko musimy nadrobić straty energii. Sprawdzą się po treningu lub dużym wysiłku. Dzięki nim mięśnie w krótkim czasie otrzymają substancje odżywcze potrzebne do produkcji glikogenu i zablokowany zostanie katabolizm. Wówczas warto sięgnąć po batony energetyczne albo gotowe koktajle. Z kolei węglowodany wolno przyswajane przez organizm są świetnym źródłem stopniowo uwalnianej energii. Gotowe odżywki i suplementy zazwyczaj zawierają obydwa rodzaje, ale w odpowiednich proporcjach, ponieważ zbyt duża ilość cukrów będzie się odkładała w postaci tkanki tłuszczowej.